BARTHOLOMEOS, NEYİN PEŞİNDEDİR?
Uluslararası bir toplantıda, Dışişleri Bakanımızın hazır bulunduğu, yine ülkemizde vatandaş hükmünde bulunan zevatın toplantıda resmen bulunması, sinir uçlarımız ile oynanması anlamına gelmez mi? Batı dünyası, Vatikan modeli bir yapılanmayı İstanbul üzerinden ikame etmeye çalışırken, “Bir taş ile iki kuş vurmaktadır.” Bartholomeos; Ekümenük sıfatı ile Rusların da hayal ettiği “Ortodoks dini otorite merkezine” alternatif, İstanbul’da Ortodoks Merkezi savını göstermek üzere toplantıya davet edilerek, şeytani bir plân ortaya konmuştur.
Türk devletinin Dışişleri Bakanının devleti temsil ettiği bir pozisyonda alternatif bir devlet mensubu gibi karşılanan Bartholomeos, hangi devlet adına orada düşünce ve önermede bulundu… Bu durum bağımsız bir devlet ve onurlu bir milletin sorgulaması gereken bir husustur.
Küresel emperyalizm, “milletleşme olgusuna” müsaade etmeyeceğini, bunun için her türlü alternatifi devreye sokacağı herkesçe malumdur. Ya küresel emperyalizme karşı olduklarını ifade etmelerine rağmen onların politikalarına evet diyenleri nasıl değerlendirmeliyiz?
Hangi mücbir sebep onları buna zorlamaktadır?
Ya da, millî menfaatlerimize uyan yanları nelerdir?
Dahası, uluslararası oyun kurucuların piyonu mu, oyun kurucusu olarak mı bulunmaktayız? Bu sorulara açıklık gelmesi gerekmektedir.
Amerika Birleşik Devletleri, kendi ülkesini cennete çevirebilmek üzere, dünyayı cehenneme çevirmekten kaçınmamaktadır. Kendi katı yakıtlarını satabilmek üzere, Avrupa ve Rusya’yı karşı karşıya getirmiştir. Hem silahlarını satmakta, hem de Rusya’dan elde edilen doğal gaz yerine kendi katı yakıtlarını satmaktadır. Bu esnada, dünyada yeni bir uyanışın arifesindeki Türk dünyası ile Rusya’yı da karşı karşıya getirmesi, özellikle Türkistan’daki kaynaklara erişebilmesi için, Türk dünyası ile Rusya’yı düşman noktaya getirmesini de hedeflemektedir. İşte Batholomeos onun için “Dünya Ekümeniği” sıfatı ile toplantıya çağrılmıştır. Bizim vatandaşımız olma hasebi ile bizden izin alınmış mıdır? Değil ise cumhurbaşkanı ve hariciye bakanının sorgulanması şart olacaktır. Ya da, konunun kamuoyunda izahı elzem olmuştur.
***
Ekümenik kavramından ne anlamalıyız?
Ekümenik, Fransızca kökenli bir kelimedir ve evrensel, tüm âlem anlamlarında kullanılmaktadır. Ekümeniklik ise bir dinî ya da herhangi bir birliği daha büyük bir dinle birleştirme ve birlik sağlama amacıyla kullanılan bir kelimedir.
En geniş anlamıyla, dinî birlik veya dinî iş birliğinden maksat, üç İbrahimî din olarak İslam, Hristiyanlık ve Yahudilik dinlerinin ortak manevî değerlerine vurguda bulunan dünya kapsamında bir dini birliktir. Daha çok bilinen dar anlamıyla ekümeniklik, bu üç dinin herhangi birinin mezhepleri arasında iş birliği anlamına gelir.
Kavram, Grekçe οἰκουμένη (oikoumene) kelimesinden gelir, anlamı “yerleşilmiş dünya” yahut “meskun dünya”dır ve bununla Roma İmparatorluğu kastedilirdi. Günümüzde bu kavramla, birbirinden tarihsel, doktrinel ve uygulama açısından ayrılan Hristiyan mezhepleri ve Hristiyan kiliseleri kastedilir. Bu anlamıyla ele alındığında ekümeniklik Hıristiyan birliğini sağlama gayesini ifade eder ve bu anlam şu idealle ifade edilir: Sadece tek çeşit Hıristiyan Kilisesi kurumu olmalıdır.
***
Rum Ortodoks kilisesinin patriği olan Bartholomeos kimdir?
Bartholomeos; İmroz’un (Gökçeada) Agios Theodoros (Zeytinli) köyünde 29 Şubat 1940 tarihinde doğdu. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıdır. Askerliğini Türk ordusunda yedek subay olarak 1961 ile 1963 yıllarında yaptı. Askerliğini bitirmesinin ardından Patrikhane’nin kendisine sağladığı burs ile yurt dışına gönderildi. Burada Pontifical Oriental Enstitüsü, The Ecumenical Enstitüsü ve University of Munich‘de tahsil gördü. Bunun yanında Türkçe, Yunanca, Latince, Fransızca, İngilizce, İtalyanca, Almanca dillerini bilmektedir.
Öğrenimini tamamladıktan sonra 1968 yılında Türkiye’ye döndü. Heybeliada Ruhban Okulu‘nun Dekan Yardımcılığı görevine getirildi. 1972 yılında Athenagoras‘un ölümüyle yerine Dimitrios patrik olarak seçildi. Bunun yanında yardımcısı olarak Bartholomeos’u Metropolit olarak atadı. 1968-1991 yılları arasında çeşitli uluslararası organizasyonlarda yer aldı. 2 Kasım 1991 tarihinde Dimitrios’un ölümüyle yerine gelen Bartholomeos yeni patrik seçildi. Göreve başlamasının ardından birçok ülkeye giderek dinler ve mezhepler arası diyalog konusunda çalışmalar yaptı.
Ekümenik görevi ile görevlendirilmiş olup, Hristiyan Ortodoksların tek yetkili dini ve politik yetkilisi… Vatikan statüsüne sahip bir “dini otorite merkezinin” de sorumluluğu verilmiştir.
Ülkemizin nasıl yönetildiğini görebiliyoruz, değil mi?
Nesim YALVARICI
Eğitimci / Badminton Millî Takım Antrenörü