“KOMUTAN” OLMANIN RİSKLERİ DE VARDIR.
Üst düzey bir komutansınız ve evinizde istirahat halindesiniz. Gecenin bir yarısı, ülkede bir darbe girişimi başlamış. Ne yapmanız gerekir?
Yapılabilecek en büyük yanlış, evde kendini güvenceye alıp olay sonlanana kadar beklenmektir. Komutan olmanın bir sorumluluğu vardır; Sorumluluktan kaçmış olursunuz. Bu davranışta görevden kaçma, korkaklık kadar durum açıklık kazanıncaya kadar bekleyip kazananın yanında yer alma kurnazlığı da vardır. Taraflar da enayi değil, hangi taraf kazanırsa kazansın başınız derttedir, sizden hesap sorulur.
Bir darbe girişimi sırasında evinizdeyseniz girişime katılmadığınız, hiçbir şeyden haberiniz olmadığı çok açıktır. Böyle bir hareketi sezinleyememişsinizdir. Konumunuzun yüksekliğine göre böyle bir darbe hazırlığının belirtilerini görememek, astlarına hakimiyet zaafı oluşturur. Bir komutanın deyim yerindeyse, kulağı delik olmalıdır. Astlarının moral dünyasını yakından izlemelidir. İspiyoncu kullanmak son derece sakıncalı ve güven kaybettiricidir; ama komutanın birlik iç istihbaratını bizzat kendi gözlemleriyle sağlaması gerekir.
Darbe girişiminde bulunanlar, üst düzey bir komutan olmanıza rağmen, sizi aralarına almamışlarsa düşünceleriniz, ilkeleriniz uyuşmuyor demektir. Yanlarında olmayacağınızdan, karşı çıkacağınızdan emindirler. Darbe girişimi başarıya ulaşırsa, en azından tasfiye edileceksinizdir.
Bu durumda size düşen; hem ettiğiniz askerlik yeminine ve ülkeye karşı görevinize sadakat hem kişisel geleceğiniz için inisiyatifinizle görev başına koşmak, her yola başvurarak darbe girişimine karşı koymaktır. Bunun elbette bir riski vardır. Bu mücadele sırasında zarar görmek, girişim başarıya ulaşırsa darbecilerin hışmına uğramak tehlikesi vardır. Ama girişim önlenirse, bunun onurunu taşımak da var. Nitekim, 15 Temmuz darbe girişimini önlemeye çalışırken şehit olan komutanlar vardır.
Sonuç olarak; konumunuz, göreviniz sizi şu ya da bu yönde harekete zorlar. “Ben hiçbir şeye karışmadım.” savunması doğru da olsa sizi kurtarmaz. Üstelik, o konuma yükselmiş bir asker için büyük utançtır.
Ahmet Salih Erdoğan ERÜZ
E. Öğ. Alb. / Edebiyatçı / Stratejist
Ebedî Başkomutan ATATÜRK