KURBAN KESİMİ VE DAĞITIMI
Bir Kurban Bayramı’na daha yaklaşmaktayız. Her nesil, önceki zamanlardaki bayramlara hep duygusal yaklaşır. İnsanlar, genellikle çocukluk ve gençlik yıllarındaki bayramlara özlemle bakarlar. Bu algılanış belki de kıyamete kadar böyle devam edecektir. Çünkü, hangi zamanlarda yaşanırsa yaşansın, insanlar geçmişe özlem duyar ve geçmiş hatıralarıyla yaşamaktan çoğu zaman mutlu olurlar.
Akaid kitaplarında, ilmihallerde belirtildiği gibi, Kurban Bayramı kesilen kurbanlar üçe taksim edilir.
1. Aile üyeleri
2. Akrabalar ve dostlar
3. Bina, sokak komşuları ile mahallede yaşayan ihtiyaç sahibi yoksullar.
***
Peki, kurban nasıl kesilmelidir veya kestirilmelidir?
Kurban, kurban sahibi tarafından bizatihi kesilmelidir. Bu mümkün değilse, vekaletle kesilse bile, kurban sahibi kurbanın başında bulunmalıdır. Bu durum; hastalık, yolculuk vb. zaruri sebeplerle mümkün değilse, uzaktan vekalet verilerek kurban kesilebilir. Vekalet verilecek kişinin itimat edilecek düzeyde yakından tanınan biri olması da çok önemlidir. Tanınmadık, bilinmedik kişilere vekalet verilerek kesilecek kurbanın sevabında riskler, her zaman söz konusudur.
Bu kapsamda, özellikle iş dünyasında marka olmuş ticarethanelerin, süper / hiper marketlerin, kimi dernek / vakıfların, tarikat ve İslamî cemaatlerin YURT İÇİNDE VE YURT DIŞINDA VEKALET YOLUYLA KESTİKLERİ KURBANLARDA KURBAN SEVABININ RİSKLİ OLDUĞU SÖYLENEBİLİR. “İslâmî kesim”, “Din ve ümmet kardeşliği”, “Yoksula yardım” gibi söylem ve sloganları öne çıkararak ÇAĞDAŞ DOLANDIRICILARA, RANTİYECİLERE ve MÜNAFIKLARA kanmanın ve onlar tarafından aldatılmanın her an mümkün olabileceğini MÜMİN Müslüman unutmamalıdır.
Kur’an-ı Kerim hükümleri, Peygamber Efendimiz’in sünneti ve Türk töresi gereğince MÜMİN Müslüman BİLGİLİ, BİLİNÇLİ ve AKILLI olmak zorundadır. Temel ölçülerimiz doğrultusunda, her anını güzel değerlendirmesi gerektiği gibi, kurban kesiminde de bilinçli ve ferasetli olmak MÜMİN Müslüman ve İNSAN olmanın bir gereğidir, diye düşünüyoruz.
Bir diğer önemli gerçek de, kurbanlık hayvan satanların kurbanlıklarda FAHİŞ FİYAT uygulamalarıdır. Sosyete pazarları hariç, kemikli etin 270-350, kemiksiz etin ise 500-600 lira arasında satıldığı ülkemiz ortamında, 17, 18 kilo gelen bir keçi veya koyunun fiyatının 10 bin lira üzerinde olması hayret verici durumdur. 18 kiloluk canlı hayvanın kemikli eti, 550-600 liraya gelmektedir.
Emekli bayram ikramiyesinin 3 bin lira olduğu kurban arefesinde, bu durum, iki yönden önemlidir. Birincisi, EKONOMİK SORUNLARIN kötüden kötüye tavan yapması; ikincisi ise, hayvan tüccarlarının serbest piyasa ekonomisinde umursamazca RANTİYECİLİK ve İSTİSMARDA tavan yapması…
***
Ne diyelim? Hallince, huzur içinde bir bayram yapmak çok gerilerde kaldı. Geçmiş zamanlarda çifter çifter kesilen kurbanlıkları ve huzur içinde geçen bayramları özlemiyor değiliz.
Ahmet KIYMAZ