“DAS KAPİTAL” MÜSLÜMANLIĞI
Toplumun büyük bir kesimi fakirleşirken israfa, gösterişe ve çılgın bir tüketim toplumuna dönüşen Müslümanların sayısı gün geçtikçe artıyor. Evi olmayanların, kirasını ödemeyenlerin, çöplerde yiyecek arayan yoksulların varlığına inat; gösterişli rezidanslar ve villalarda yaşayan bu zümrenin servetlerinin haddi, hesabı yok. Kendilerine Müslüman iş adamları dediğimiz bu zevatlar, çalıştırdığı işçilerinin ücretlerini düşük tutarak, vergi kaçırıyorlar. BURADAN TASARRUF ETTİĞİ PARALARLA OKUL VE CAMİ YAPIYORLAR; YOKSULLARA ZEKÂT VERİYORLAR. Biz de bunların ne kadar hayırsever olduklarını anlata anlata bitiremiyoruz! Bunlar böylece servetlerinin meşruiyetini ve ahlakîliğini ibra etmiş oluyorlar.
Ama, bu insanlar; ayakkabılarından kravatlarına kadar kapitalist piyasanın ürünlerin kullanıyorlar. Küresel kapitalizmin markalarından, otomobillerinden, modalarından, hiç de fedakârlık etmiyorlar. Yani kapitalizmi ortadan kaldırmak isterken kapitalizmi bir kere daha üretiyorlar. Kapitalizim, tam böyle bir şeydir zaten.
Bunlar, adil paylaşımı ,toplumsal merhameti ve ortak iyiyi yok ettiler. Toplumsal mutabakatı ortadan kaldırdılar, AÇ GÖZLÜLÜĞÜ KURUMLAŞTIRDILAR. “Allah eğer isteseydi, kendisi yoksullara verirdi; vermediğine göre bir bildiği vardır.” diyerek bizleri “cebinde üçyüz yıl öncenin parası olan Ashab-ı Kehf’in” durumuna düşürdüler.
Burada aklıma Karl Marx’ın meşhur eseri “Das Kapital” kitabı geldi: İster sevelim, ister karşı olalım (Ki, ben hayatımın gençlik yıllarını komünizmle mücadele ederek geçirmiş biriyim.) Marx’ın fikirlerinin hareket noktasının insanî olduğunu düşünüyorum. Marx, kendi döneminde üretim, emek, sermaye, mülkiyet, sömürü gibi konularda kapsamlı analizler ve yorumlar yapmış, bunlardan hareketle ekonomik ve toplumsal olayların nasıl şekilleneceği konusunda evrensel ölçekte kehanetlerde bulunmuştur. Elbette birçok konuda yanılmıştır; ama onun Das Kapital‘i, bazı konularda bugün bile ilham kaynağı olmaya devam ediyor.
Şimdi yaşamakta olduğumuz bu toplumsal çürüme sürecini, “DAS KAPİTAL MÜSLÜMANLIK” olarak adlandırsak, birileri bizi eleştirecek. Ama, olsun; Allah rızası için gerçekleri yürekten haykırmanın insanî ve toplumsal yararından uzaklaşmak bize göre değildir. Bizim için önemli olan “Kulluğu idrak edebilmek” ve “insanca” yaşayabilmektir. (27.07.2024)
Yaşar ASLAN
Sağlık İdaresi Uzmanı