FİKİR BİRLİKTELİĞİ
Fikir birlikteliğinin ön şartı…
Yaşam denen süreçte herkesin bir hedefi olmalı. Hedefin varlığı, hayatının amacı olur. Anlamı olur. Varoluşunun temeli olur.
İnsan, irili ufaklı birçok problemle karşılaşır. Kimi şahsî, kimi toplumsal, kimi de varoluşsal. Belirlediğin her hedef diğerlerinden yalıtılmış bir anlam dünyası mı yaratır? Tabii ki hayır.
O halde hepsini kucaklayan esas amaç, alt katmanlardakini de etkiler. Meselâ, öte dünya kabulü olan ile olmayanın anlam dünyası çok farklıdır ve gündelik problemlere bakışları bile aynı değildir.
İnsan, inancı ve ondan referans alarak kabullendiği büyük amacı göz ardı ederek karşılaştığı problemlere aradığı çözüm yolunda başarı elde edemez.
‘Sırat-ı müstakim’ doğru yol değil, istikameti olan yol anlamındaymış. Yani, bir hedefin var ve oraya ulaşmak için gideceğin yol senin istikametindir ve bir istikametin varsa ilk adımında sıkıntı yok, demektir. İstikameti olmayan yolun nereye çıkacağı belli olmaz.
Yoldayken doğru dediğin yanlış, yanlış dediğin doğru olabilir. İstikametin varsa, tashih etmek senin elinde. Önce varoluşsal amacına uygun istikametini bilirsen alt katmanlardaki arayışlarda çelişkiye düşme ihtimalin azalır.
Varoluşsal amaçta uzlaşma sağlamadan dünyevî hedeflerde müştereklik sağlamak, aldatıcıdır.
Yani, önce ontolojik kabulde birlik…
Yakup Bilgin KOÇAL
Yalova E. Belediye Başkanı