HIDIRELLEZ, KUTLU OLSUN..!
NASIL KUTLANIR?
Hıdırellez, bütün Türk dünyasında bilinen mevsimlik bayramlarımızdan biridir. Hızır ve İlyas Peygamber’in yeryüzünde buluştukları günde kutlanılıyor. Hıdırellez gecesi ise Hızır’ın uğradığı yerlere ve dokunduğu şeylere feyiz ve bereket vereceği inancıyla yiyecek kapları, ambarlar ve para keseleri açık bırakılıyor.
Ev, bahçe, araba isteyenler küçük bir model yaparak gül ağacının altına bırakıyorlar. Dilekler kırmızı kurdaleye bağlanıp gül ağacına asılıyor. Bir yıl boyunca dileklerin yerine gelmesi bekleniyor. Anadolu’nun bazı yerlerinde duaların ve isteklerin kabul olması için sadaka verme, oruç tutma ve kurban kesme âdeti vardır.
Hıdırellez gecesi kötülüklerden ve nazardan korunma amacıyla ateşten atlanılıyor Yakılan ateşin dedikoduları engellediği düşünülerek, Hıdırellez ateşine “Hastalıklar, kötülükler, dağlara taşlara olsun.” diyerek taş atar ve dilek dilerler ve ateşin üstünden atlarlar. Hıdırellez gecesi ateşin üstünden atlama anında dertlerin ve kederlerin de döküldüğü, bir kış boyu insanın üzerine çöken uyuşukluğun ve hareketsizliğin ve atılacağına inanılıyor.
Hızır, yaygın bir inanca göre hayat suyu (ab-ı hayat) içerek; zaman zaman özellikle baharda insanlar arasında dolaşarak zor durumda olanlara yardım eden, bolluk-bereket ve sağlık dağıtan, Allah katında ermiş bir ulu kişidir.
Hıdırellez günü kırlardan çiçek veya ot toplayıp onları kaynattıktan sonra içilen suyun iyi geleceğine, bu su ile kırk gün yıkanılırsa gençleşip güzelleşileceğine inanılıyor. Hıdırellez zamanı baharın taze bitkilerini ve taze kuzu eti ya da kuzu ciğeri yeme adeti yagındır. Baharın ilk kuzusu yenildiği zaman sağlık ve şifa bulunacağına inanılır.
Hıdırellezde baht açma törenleri de oldukça yaygın olarak uygulanan geleneklerimizdendir.
Cafer TÜRKSEVEN
Eğitimci / Şair / Yazar / Turizmci