MİLLÎ GÜÇ
Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kuruluşundan bu güne yapılan tüm Anayasalar ”Millî Güç” unsuru temel alınarak yazılmıştır.
Millî Güç unsurunun bir bütünlük içerisinde oluşturulması, korunması ve geliştirilmesi için temel ilkeler konulmuş, takip edilecek politikaların hedefleri belirlenmiştir.
Millî Güç unsurlarımıza yönelik her türlü mevcut veya muhtemel tehdit, tehlike ve hareketin tespit edilmesi, izlenmesi ve bunlara karşı mücadelenin temel kuralları kanunlarla konulmuştur.
Millî Güç, bir milletin varlığını ispat etmesi, geliştirmesi, koruması ve varlığına yönelik, mevcut veya muhtemel her türlü tehdit ve tehlikelere karşı koyabilmek için:
Maddî ve manevî kaynak ve kuvvetlerini
Bir bütünlük içerisinde
Belirlenen amaç ve hedefler doğrultusunda kullanma yeteneğidir.
Bir toplumun millet olma safhasında:
Bütün unsurlarını
Yetenek ve özelliklerini
Siyasî, sosyal, iktisadî ve kültürel hayatını
Devletin var oluş nedeni belirler.
Millî Güç, millî devletin bütününü, bağımsızlığını ifade eder.
Millî Güç, millî güvenlik esaslarının ve politikalarının ana kaynağıdır. Millî hedeflere ancak millî gücün tam ve doğru olarak bilinmesi, oluşturulması ve kullanılması ile ulaşılır.
Bir milletin millî şuura sahip olması millî gücünü oluşturan en temel etkendir. Millî şuur ile beslenmiş millî güce sahip milletler millî hedeflerini oluşturur ve hedeflerine yürürken her türlü tehdit ve tehlikeyi etkisiz kılabilirler.
Türk milleti yakın tarihte verdiği Millî Mücadele”de, varlığını ispat edip dünyaya kabul ettirirken millî gücünü tam, doğru ve kesin olarak teşhis ile hedefe bütünlük içinde yürümesini bilmiştir.
Millet, millî mücadelesini, her türlü yokluğa, ekonomik zorluğa rağmen, içindeki öz varlığı gören, işleyen ve harekete geçiren yüce Önderi’nin arkasında millî hedefe doğru yürümesini bilmiştir.
Millî Mücadele’de madde yok denecek kadar azdı. Ancak, mânâ milletin öz varlığında millî ve manevî değerler bütünü olarak vardı.
Bunu gören Atatürk’ün yanında Anadolu’nun her kentinde var olan din adamları yer almakta tereddüt etmediler. Her biri silahsız ve silahlı mücadelede millete önderlik yaptılar, bölünmediler ve böldürtmediler. Millî gücün bütünlük içerisinde, hedefi ya istiklal ya ölüm olan millet mücadelesinde, milletin yetenek ve özelliklerini doğru kullanarak yeni devleti var ettiler.
O günden bu güne milli gücümüzü kırmak için neler yapıldı ve yapılıyor, önümüzdeki haftalarda ifade etmeye çalışacağız inşallah.
Selametle kalınız.
M. Yavuz ELBİRLER
Em. Gn. Md.lüğü E. İsth. D. Bşk.