MİLLÎ KİŞİLİK: KARAMANOĞLU MEHMET BEY
13 Mayıs 1277 tarihinde, Karamanoğlu Mehmet Bey, “Şimden gerü hiç kimesne kapuda ve dîvânda ve mecâlis ve seyrânda Türkî dilinden gayrı dil söylemeyeler.” demiş ve bu haykırış, bir ferman ile halka duyurulmuştur.
Karamanoğlu Mehmet Bey’in bu fermanı, o dönemde Anadolu coğrafyasında yaşayan aydınların daha çok Farsça ve Arapça ağırlıklı dil kullanmasına bir tepki idi. Günümüzden 742 yıl önce ortaya konan bu millî duruş, bugün için de çok önemli mesajlar içermektedir.
Ülkesini ve milletini seven, ülkesine ve milletine hizmette bulunan her ufuklu aydının, yüzyıllar öncesinden gelen bu sese gönül vermesi gerekir. Çünkü, TÜRK’ÇE duruş sergilemeden, hatasız TÜRKÇE yazmadan ve konuşmadan Türk milletine hizmet edilemez.
Yazılarında ve konuşmalarında halk arasında anlaşılmayan yabancı dilden geçme kelimeleri ısrarla kullanarak statü atlama aracı bilen; yozlaşmış ve başkalaşmış aydın bozuntularının sıkça arz-ı endam ettiği ülkemizde, Türk dilinin zenginliklerini yazıda ve konuşmada yansıtan aydınlara daha büyük ihtiyacımız vardır. Ancak bu biçimde, Türk milleti ve değerlerine düşman güruhla savaşmak mümkün olacaktır.
Karamanoğlu Mehmet Bey ve Kemal ATATÜRK başta, TÜRK’ÇE yaşayan ve yaşatan bütün vatan evlatlarının aziz ve asil Türk milletinin gönlünde apayrı değeri vardır. Hepsinin de ruhları şâd olsun.
DİL BAYRAMI, TÜRK MİLLETİNE KUTLU OLSUN!
Ahmet KIYMAZ