ÖLMEZ AĞACI ÖLDÜRMEK İSTİYORLAR.
”O ki, ne doğuda, ne de batıda bulunmayan, mübarek bir zeytin ağacından yakılır. Neredeyse, ateş dokunmasa da, onun yağı, ‘ışık’ verir. Nur üzeri nurdur. Allah, kimi dilerse, onu Kendi nuruna doğrultur. Allah, insanlar için misaller verir. Allah, her şeyin âlimi’dir.” [NUR(24)/35]
”Semadan ölçüyle su indirdik. Onu, yeryüzünde iskan ettik. Muhakkak biz, onu (suyu) gidermeye de kadiriz. Onunla, sizin için üzümden, hurmadan bahçeler inşa ettik. Orada, birçok ürünler vardır ve ondan yersiniz. Tur-i Sina’dan çıkan bir ağaç vardır. O (ağaç), yiyecek olanlar için, katık (zeytin yağı) verir.” [NAHL(16)/11]
”…Yani, öylesine ciddiye alacaksın ki yaşamayı,
Yetmişinde bile, mesela, zeytin dikeceksin,
Hem de öyle çocuklara falan kalır diye değil,
Ölmekten korktuğun halde ölüme inanmadığın için,
Yaşamak yanı ağır bastığından.” diye yazmış idi Nazım.
İnsanlık tarihi kadar eski bir tarihe sahip, İlk bulguları 39.000 yıl öncesine kadar dayanıyor. Dünya hayatının düzene girip girmediğini anlamak için Nuh’un gönderdiği beyaz güvercin, ağzında zeytin dalı ile dönüyor. Bu da barışın sağlandığının ve huzurun, düzenin geldiğinin kanıtı oluyor. O günden beri barışın sembolü olarak anılır, zeytin ağaçları ve dalları. Bir başka rivayete göre Ege kıyılarında gezen Hemoros, bir zeytin ağacına yaslanıyor. Ağaç; ”Herkese aitim ve kimseye ait değilim, siz gelmeden önce de buradaydım, siz gittikten sonra da burada olacağım.” diyor. Bu nedenle ismi ölümsüz ağaç olarak anılır. Böyle olmasının bir başka nedeni de zeytin ağaçlarının yüzyıllar boyunca yaşıyor olması.
Mitolojide Zeus ve Athena’nın dahi yarışlarına konu olan bir ağaç üstelik. Üzerine yazılmış yüzlerce hikâye var. Mısır’da şifa niyetine kullanıldığı da bilinenler arasında. O zamanlarda bu zamana kıymeti bilinen, dokunulmaz ve ölümsüz bir ağaç olarak görülen ağaçlardan.
Türkiye, ortalama 1 milyon tonu aşan tane zeytin üretimi ile dünyada üretici ülkeler arasında 4. sırada yer almakta. Dünyadaki zeytin ağaçlarının da % 9’u ülkemizde bulunuyor. 120 milyon tane de zeytin ağacından söz ediliyor. Bunlara ek olarak Marmara Birlik akademi sektör raporunda ülkemizde 2013 yılı ÇKS (Çiftçi Kayıt Sistemi) verilerine göre 185.796 aile zeytin tarımı ile geçimini sağladığı söyleniyor. Bu sayı geçen 4 yıl içerisinde arttı elbette. Ege ve Akdeniz. Zeytincilik en çok bu bölgelerde yapılıyor, bu bölgelerdeki yüzlerce aile ölümsüz ağaç sayesinde hayatta. Muhteşem rakamlardan söz ediyoruz.
Doğaya katkısı da yadsınamayacak kadar büyük. Ülkemiz için bu denli kıymetli bir ağaç.
Zeytin ağacı, klasik bir ağaçtan ibaret değil. İşin ekolojik ve sağlık boyutlarına gelince:
Zeytin ağaçları, ekolojik dengenin devamlılığı açısından oldukça önemli bir rol üstleniyor. Zeytin ağaçları kurak arazilerde yaşayabilen, toprak açısından çok da seçici olmayan, hiçbir ilaca gerek duymadan büyüyebilen bir ağaç. Aslında sulu arazileri çok sevseler de susuzluğa karşı dirençli bir yapıları var. Bu nedenle Tarımsal Araştırma Örgütü‘nün İsrail’de yaptığı bir çalışmada, çölleşen arazilerde de kullanıma uygun bir ağaç olarak görülmüş. Aynı araştırmada görevli olan Dr. Zohar Kerem: ”Zeytin ağaçları çok seçici değildir, zorlu hava koşulları altında başarılı olur ve bakıma çok az ihtiyaç duyar. Bunun yanında zeytin ağaçları atmosferde karbondioksit seviyesini azaltarak çevreye faydalı olur, yaban hayatı için gölge ve barınak sağlar.” diyor.
Bunlara ek olarak zeytin ağaçları ilaç kabul etmez, bu nedenle doğru üretilmiş zeytinyağlarını, zeytinleri ve bunlara benzer zeytin ağacı bazlı ürünleri gönül rahatlığıyla tüketebilme şansına sahibiz.
Zeytin ağacının meyvesinden altın sıvı denilen ve her derde deva olarak sayılan zeytinyağı üretiliyor. Yaprağı kozmetik sanayinden, çay sektörüne kadar birçok alanda kullanılıyor. Meyvesi zeytin, sofralara konuk oluyor. Kısacası yaprağından meyvesine, başlı başına kendisi dahi çok faydalı bu ağaçların. Zeytinin, zeytinyağının, hatta zeytin yapraklarının dahi insan sağlığına bin bir faydası var. Kalp sisteminden dolaşım sistemi, cilt hastalıklarından mide rahatsızlıklarına kadar say say bitmeyen yararları mevcut. Hem doğaya hem de insan sağlığına faydaları azımsanmayacak kadar büyük bir ağaçtan söz ediyoruz aslında. Demiştik, sıradan bir ağaçtan çok daha fazlası o.
M. Yavuz ELBİRLER
Em. Gn.lüğü E. İshb. D. Bşk.