SEÇİM SONUÇLARI ÜZERİNE…
On ay içinde iki seçim yapıldı ama sonuçları itibarıyla birbirinin zıttı oldu; neden? Bu sağlıklı bir toplum yapısını işaret eder mi?
İhsan hocanın tanımıyla şehir, iki temel güvenliği sağlamak içindir: Birincisi maddi, ikincisi ise manevi güvenlik. Her ikisinin ontolojik zemini, insanların ürettiği artı-değerdir (duvle), çünkü her ikisi de artı-değerin siyasetine bağlıdır ki, kurumsallaşan bu bağ ‘devlet’ adını alır. Adalet en genel anlamıyla ister maddi ister manevi her alandaki artı-değeri (duvle) dengeli bir şekilde paylaştırmaktır ve toplum içindeki bireyi, toplulukların elindeki artı-değerin ürettiği her türlü güce karşı korumaktır. Bu süreç, duvleyi, devlet yapar.
SEÇİM, devleti yönetecek olanları belirlemek içindir.
Ortak bir ontolojik zemini olmayan toplumun tutarlı ve anlamlı bir hedefi olamayacağı aşikârdır. Bu durumda da hedeften yani Kızılelma’dan mahrum kalan toplumun her bireyi karşılaştığı probleme şahsî güvenlik nazarıyla bakacaktır.
İşte on ayda değişen güvenlik gündemidir. On ay evvel manevî güvenlik bağlamında ‘bölünme’ riski gündem iken, şimdi maddî bağlamda iktisadî tehdit sandığa giderken belirleyici olmuştur.
Bunun daha kötüsü sandığa giderken sadece kimlik ayrışmasının sonucu tayin etmesidir ki buzdağının altı böyle şekillendi kırk yıldır.
Kimlik siyasetine ve şahsî çıkar beklentili güvenlik endişesine dayalı demokrasiye ideal bir düzen denilemez.
Bu sadece, toplumları ‘ideolojizisleştirme’ ideolojisine sahip olan neoliberalizmin çıkarınadır.
Yakup Bilgin KOÇAL
Endrüstri Mühendisi / E. Yalova Bld. Bşk.