ANAYASANIN İLK 4 MADDESİ VE CUMHURİYET
I. Devletin şekli
MADDE 1- Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir.
II. Cumhuriyetin nitelikleri
MADDE 2- Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, lâik ve sosyal bir hukuk Devletidir.
III. Devletin bütünlüğü, resmî dili, bayrağı, millî marşı ve başkenti
MADDE 3- Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir.
Bayrağı, şekli kanununda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır.
Millî marşı “İstiklal Marşı”dır.
Başkenti Ankara’dır.
IV. Değiştirilemeyecek hükümler
MADDE 4- Anayasanın 1 inci maddesindeki Devletin şeklinin Cumhuriyet olduğu hakkındaki hüküm ile, 2 nci maddesindeki Cumhuriyetin nitelikleri ve 3 üncü maddesi hükümleri değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez.
Cumhuriyet
Kısa manası ile;
Ulusun, Egemenliğini Kendi Elinde Tuttuğu Ve Bunu Belirli Süreler İçin Seçtiği Vekilleri Aracılığıyla Kullandığı Devlet Biçimi.
Şeriat
Kısa Manası ile;
Kuran’ın ayetlerine, Hazreti Muhammet’in sözlerine ve yaptıklarına, bunlardan çıkarılmış yorumlara dayanan, insanın yaşamını, toplumsal yaşamı düzenleyici, Tanrısal olduğu için hiçbir zaman değişmeyecek olan dinsel kurallar bütünü, İslam hukuku.
Cumhuriyet harici hangi isim altında olursa olsun getirmek istedikleri esasında kendi hükümlerini ve hurafe çarkının emellerine hizmet etmesidir. İslam’da Kişiye Özel menfi adalet yoktur, kişinin menfaatine özel geçerliliği olan kanun ve hükümler yoktur. Herkese eşit adalet demeyeceğim çünkü adalet kavramı, kavram olarak zaten var olma sebebiyle herkese eşittir.
Şayet kati manada şeriatı getirmek isteselerdi, evvella kendi ellerini ayaklarını kesmeleri kısasa uygun kendilerini ve halka zulmeden hainleri öldürülmeleri gerekirdi.
CUMHURİYET, Kuran’ın ayetlerine, Hazreti Muhammet’in sözlerine ve yaptıklarına, bunlardan çıkarılmış yorumlara dayanan, insanın yaşamını, toplumsal yaşamı düzenleyici, ilahi olduğu için hiçbir zaman değişmeyecek olan dinsel kurallar bütünü, İslam hukukuna da hizmet eden Ulusun, Egemenliğini Kendi Elinde Tuttuğu ve Bunu Belirli Süreler İçin Seçtiği Vekilleri Aracılığıyla Kullandığı Devlet Biçimidir.
Kanun elinizde yasalar da, hak ve adalet adına atılan tüm adımların işleyişini, kontrolünü ve dahi devamlığını sağlayamadıktan sonra kimse dinden imandan, Atatürk’ten, Cumhuriyetten bahsetmesin. Çıkar ve Menfi hesapların döndüğü adaletsizliğin adalet olarak dayatıldığı, hukukun üstünlüğünün ayaklar altında, tüm düzensiz ve ahlaksız işlerin vuku bulduğu bir yerde ancak ve ancak damarında asil kan bulunan gençlerimize seslenebilirim.
İstikbal ve Cumhuriyete iman etmek Kuran ve hükümlerine iman etmektir. Ortak kaygı milletin istikbali huzuru ve güvencesidir. Şahısların istikbali söz konusu olduğunda işte günümüzde yaşanılan ahval ve şartlar bize milletin fakru zaruret içerisinde harap ve bitap düşmüş olduğunu göstermektedir.
Elzem olan vazifemiz vatanı bu ibtidai, muhtaç durumdan kurtarmak muasır medeniyetler zirvesine doğru tırmanmaktır. İlk ve daimi hakiki hedefimiz ancak budur.
Güneş Altuner