Dede Korkut Hikâyeleri’nde Geçen Yerler Haritalaştırıldı.
2011 yılında Pan Yayıncılık tarafından yayınlanan, yazar ve sanatçı Fatih Mehmet Durmuş tarafından yazılan Dede Korkut Hikayeleri isimli Azerbaycan’da da yayınlanan kitapta yazarın kendi çizdiği bir haritadan sonra Shodan Türk halk hikayeleri kitaplarıyla tanınan Emrah Ece de, Dede Korkut destanında geçen yer adlarıyla birlikte resmettiği harita ile adından söz ettirdi.
Türk dünyasının az bilinen hikayelerini Ötüken Neşriyat’tan yayımlanan Bozkır Hikayeleri ve Yer-Su Hikayeleri kitaplarında kaleme alan Emrah Ece, resmettiği fantastik bir harita ile bu sevindirici çalışmalardan birine daha imza attı.
Türk milletinin en değerli eserlerinden biri olan Dede Korkut’tan yola çıkarak çizdiği Kalın Oğuz İlleri adını verdiği harita hakkında Emrah Ece şunlar söyledi;
“Bir arkadaşım İngiliz destanı Beowulf’un haritasını paylaşmış, Dede Korkut’un da böyle bir haritası olsa daha güzel olur demişti. Ben de böyle bir çalışma yapmak istedim. Haritayı yaparken daha önce kroki benzeri yapılan iptidai çizimlerine de baktım, sonra oturup yeni baştan çizdim. Yaparken amacım aslında eğlenmekti. Çünkü kitaplarda böyle teferruatlı bir harita yoktu, bu çizim fantastik harita benzerinde bir ilk oldu.”
Ece, yaptığı haritada mutlaka eksiklerin olabileceğine dikkati çekerek, bu çalışmaları profesyonel yapan kişiler tarafından daha da geliştirilebileceğini belirtti.
Türk destanlarının en önemli anlatılarından olan Dede Korkut Hikayeleri‘nde geçen Oğuz illeri, bu harita ile tekrar görselleştirilmiş oldu.
Düzenleyen : Güneş Altuner
Kaynak : Frpnet.net