HASTANELER, NASIL YÖNETİLMELİ? (4)
Yapılan bir araştırmada, sağlık yöneticiliği ile hekimlik arasındaki birçok farklar olduğunu belirtmiştik. Bu farkları şöyle sıralamak mümkündür:
1- Yöneticiler pek çok alanları belirler.
İşletme, ekonomi,finansal konular, insan kaynakları yönetimi gibi pek çok konu hakkında bilgi sahibidirler. Aksi halde kuruluşu, kurumu yönetmek mümkün olmayacaktır.
– Hekimler sadece bir konuda uzmandırlar.
Hekimler, Tıpta uzmanlık eğitimilerini seçtikleri kadın-doğum, çocuk, dahiliye, göz, biyokimya vs. bu dallardan birinde yaparlar ve eğitim aldıkları dalda uzman olurlar.
Yönetim için gerekli olan bilim dallarından ekonomi, işletme, hukuk, yönetim gibi konulardan haberdar değillerdir.
2- Sağlık yöneticileri, kurumda çalışan herkesi bireysel olarak denetler.
Ebe, hemşire, memur, teknisyen, mühendis, doktorların işe geliş gidişleri, iş esnasında birbirleriyle ve hastalarla olan davranışları ve ürettikleri hizmet miktarını denetler.
– Hekimler ise denetime gelmezler.
3-Sağlık yöneticileri, kural koyarlar.
İş tanımları, tebliğler, çizelgeler, imzalar iş hayatının vazgeçilmez yazılı kurallarıdır. Çelişki ve çatışmaları engellemek ve verimli bir iş ortamı oluşturmak için kurallara kesinlikle ihtiyaç vardır.
– Hekimler ise kuralları sevmezler.
4-Sağlık yöneticileri, çok çeşitli insan grupları ile ilgilenirler.
Doktorlar, hemşireler, memurlar,hastalar, müteahhitler, bürokratlar vs. yöneticilerin sık sık muhatap oldukları kimselerdir.
– Hekimler hastalarla ilgilenirler. Onlar için önemli olan sadece hastalarıdır.
5- Sağlık yöneticileri, kararları uzlaşma ile oluştururlar.
Karar alma tekniklerini kullanarak en uygun ve en optimal kararı almak sağlık kuruluşunun yönetimi için çok önemlidir.
– Hekimler ise bireysel karar verirler. Genellikle, kimsenin görüşüne önem vermezler.
6-Sağlık yöneticileri, gerçekçidirler.
Yönettiği sağlık kuruluşunun zayıf ve güçlü yönlerini bulur, zayıf yönlerini güçlendirmek, güçlü yönlerini daha da artırmak için stratejik planlar yaparak gerekli tedbirleri alırlar.
– Hekimler ise idealisttirler. Mevcut olumsuzlukları ya görmek istemezler ya da daha farklı gösterme eğilimindedirler.
7- Sağlık yöneticileri, kuruluşu temsil ederler.
Onlar, yönettiği kurumlarla özdeş hale gelmişlerdir. Kurumun başarısı onlar için çok önemlidir. Kurumsal başarısı kanıtlanmış bir kurumun yöneticisi olmak yöneticiler için çok büyük bir prestijdir.
– Hekimler ise kendilerini temsil ederler. Kurumsal kimlikten çok kendi mesleki kimliklerini ön planda tutarlar. Onlar için meslek her şeyden daha önemlidir.
8-Sağlık yöneticileri, maliyet kontrolünü ön plânda tutarlar.
Yöneticiler için maliyet kontrolü işletmenin temel faaliyetlerinden biridir. Maliyet analizleri yapmayan bir kuruluşun varlığını sürdürebilmesinin mümkün olmayacağını çok iyi bilirler.
– Hekimler ise maliyet kontrolünü sevmeler.
Görüldüğü gibi sağlık yöneticileri ile hekimler arasında benzerliklerden çok, zıtlıklar vardır. Son yıllarda bazı hekimlerin sağlık yönetimi eğitimi alarak sağlık kuruluşlarının başında çok başarılı oldukları görülmektedir.
Sonuç olarak: Kim sağlık yönetimi eğitimini lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde görmüş ise, bu doktor olsun veya başka meslek gruplarından biri olsun, iş alanında sağlık kuruluşlarının profesyonel yöneticisi odur. Sağlık kuruluşlarında sağlık yönetimi eğitimi alanların dışında hiç kimse, sağlık yönetiminde bulunmaya hakkı olmamalıdır.
Yaşar ASLAN
Sağlık Yönetimi Uzmanı