SAĞLIKTA ŞİDDETİN ARKA PLÂNI
Şiddet; insanları ikna etmek yerine, onları sindirmek ve baskılamak için yapılan her türlü davranıştır. Kişinin öz saygısını ve güvenini yok etmek amacıyla, karşıdaki kişiye yüksek sesle bağırma, azarlama ve aşağılama gibi yollara başvurularak bu şiddet türlerine çoğumuz hastanelerde maruz kalmışızdır. Oysa, hastanelere başvuran hastaların genel durumlarının iyi olmadığı, hastalıklarından dolayı ızdırap içinde oldukları, bazı hastaların da yaşlı oldukları için hastanelerde saygınlık ve anlayış beklemeleri en doğal haklarıdır.
Yazılı ve görsel medyada şehir hastanelerinin muhteşem mimarisini, modern tıbbî cihazlarını, güler yüzlü personelini izleyen hasta ve yakınları, KENDİ HASTANALERİNE GELİNCE, acı gerçeklerle karşı karşıya kalıyorlar ve hayal kırıklığına uğruyorlar.
Poliklinik bekleme salonlarının dar ve aşırı kalabalık olması, ışıklandırma ve iklimlendirmenin
yetersiz olması, oturma yerlerinin yok denecek kadar az olması, muayene için çok fazla beklemeleri, personelin asık suratı, bütün bunlar hastanın zaten bozuk olan ruh sağlığını olumsuz etkilemektedir.
Ayrıca, hasta ve yakınlarının şikâyet ve yakınmalarının ciddiye alınmaması, yüksek sesle, hatta bağırarak cevap verilmesi, muayene sırası beklerken araya torpil yapanların girmesi, itirazları halinde azarlanmaları, güvenlik görevlilerinince uzaklaştırılmaları, bazen de sağlık hizmetlerinden mahrum bırakılmaları; bütün bunlar hasta ve yakınlarının ruh sağlıklarını olumsuz etkilemekte ve öfke duymalarına sebep olmaktadır.
Bildiğiniz gibi öfke, insanların doğal bir duygusudur; genellikle hayal kırıklığı, haksızlık ve güçsüzlük hissi sonucu ortaya çıkar. Bu duygu, kendisine zarar verme ve başkasına saldırganlık şeklinde kendini gösterir.
Elbette sağlık personeline yapılan şiddeti kabul etmek mümkün değildir. Şiddet, bir insanlık suçu olarak kabul edilmeli ve cezasız kalmamalıdır. Ancak, bu suçu önlemek istiyorsak öncelikle hasta ve yakınlarına uygulanan şiddeti ortadan kaldırmalıyız.
Sağlıkta şiddeti önlemek için bu arka plâna, madalyonun bu yüzüne bakmamız ve çözüm üretmemiz gerekiyor.
Yaşar ASLAN
Sağlık Yönetimi Uzmanı